Meer waarde uit miscanthus – Miscancell

Meer waarde uit miscanthus

Zie ook de toelichting in het document over Miscancell

 

Vrijdag 29 april vond de boekpresentatie plaats van het boek ‘miscanthus x giganteus’. Het boek is het resultaat van het tweejarige project ‘papier van olifantsgras’. Met succes is er niet alleen papier, maar ook een boek geproduceerd van miscanthus.

 

Boekpresentatie met de gedeputeerde

De boekpresentatie, bij het sfeervolle Vlees & Vis te Zevenaar, was een succes. Het boek werd door de studenten gepresenteerd aan de gedeputeerde van de provincie Gederland, dhr. Michiel Scheffer. Achtereenvolgens was er een informele driegangen lunch. Na afloop kreeg elke gast een exclusief exemplaar van het boek mee.

 

Een uniek naslagwerk

Na het succesvol produceren van papier was de laatste stap van het project de ontwikkeling van een ontwerp voor een goede marktintroductie van het papier. Hiervoor zijn studenten graphic design van ArtEZ hogeschool voor de Kunsten benaderd. De vraag: ontwerp een presentatiemodel waarbij de eigenschappen van olifantsgras en het papier tot hun recht komen.

 

De studenten hebben een uniek naslagwerk ontworpen van en over miscanthus. Het boek kan het best gelezen worden als naslagwerk voor drukwerk. Naast essays over duurzaamheid en het gewas, bestaat dit boek uit een overzicht van druktechnieken en kleurstellingen. Beide elementen ontmoeten elkaar in het boek en versterken elkaar inhoudelijk en visueel. Doel van dit rijke en gelaagde ontwerp is de lezer informeren over duurzaamheid vanuit verschillende perspectieven.

 

Gedeeld project

Het project ‘papier van olifantsgras’ ontstond in 2014 toen ondernemers Fred Hakvoort en René Kort met elkaar in contact kwamen. Hakvoort, de miscanthusboer, en Kort, de papierinnovator, sloegen de handen ineen om van dit gewas papier te ontwikkelen. Middels een BioBest subsidie van de provincie Gelderland kon dit idee ook daadwerkelijk vorm krijgen.

Sinds het begin van de subsidieproject zijn er vele samenwerkingen geweest met meerdere experts en kennisinstellingen. Zo heeft Marcel van de Peppel onderzoek gedaan naar de beste ontsluitingstechnieken van het gewas en economisch kader van het produceren van het papier. De HAN hogeschool Arnhem Nijmegen deed onderzoek naar extractie van fenolische verbindingen uit het gewas en de universiteit van Grenoble deed onderzoek naar duurzame blekingsprocessen.

Zie miscancell.nl/